{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
5.948 visninger | Oprettet:

Tigerspring..... {{forumTopicSubject}}

Som forælder til et spædbarn vil du opdage, at dit barn med jævne mellemrum græder mere og er sværere at stille tilfreds med de rutiner, du plejer at ty til for at trøste og berolige. Det er der (heldigvis) en naturlig forklaring på.

Alle forældre føler sig utilstrækkelige og ulykkelige, når deres barn græder meget, men det hjælper på bekymringerne, når du ved, at uroen skyldes den voldsomme udvikling, dit barn gennemgår i den allerførste del af livet, såvel mentalt som fysisk.

I bogen "60 vidunderlige uger" redegør to hollandske forskere for den viden, de har opsamlet gennem mange års studier, interviews og dagbogsnotater fra mødre til spædbørn. Sammenfattet kan man sige, at barnet ved hvert af de 8 udviklingstrin (de såkaldte "tigerspring") gennemgår nogle store forandringer i kroppen og bevidstheden, og det er disse forandringer, der gør barnet forvirret og ekstra omsorgskrævende i nogle dage.

Så når dit barn græder og virker som om, det ikke kan finde ro, skal du ikke fortvivle men i stedet tænke: "Skønt! Jeg har et normalt barn i rivende udvikling". Forskerparret giver en grundig forklaring på, hvad der sker i barnet ved hvert enkelt udviklingstrin, og de fortæller dig temmelig præcist, hvornår du kan forvente, at "uvejrsskyerne" viser sig.

Spring 1 (5 uger): Sanserne vågner

Barnets indre organer og stofskifte forandrer sig, og barnet er nu ved at falde til som et lille landvæsen. Det oplever en voksende bevidsthed om sine omgivelser. Efter dette spring vil dit barn virke mere kvikt og opmærksomt. Det er ganske enkelt vågnet op!

Spring 2 (8 uger): En verden af mønstre

Dit barn ser mere, oplever farver for første gang og aner mønstre i det, det ser på. I netop denne alder oplever barnet for første gang, at det er adskilt fra verden og opdager, at det har hænder.

Det opfatter lyde, smag, lugte og genkender ting omkring sig, f.eks. sit legetøj. Barnet har mere kontrol over sit hoved, sin krop og sine ansigtsmuskler.

Mange ammende mødre oplever, at barnet vil have bryst oftere, men at det ikke spiser hele tiden. Det kan få nogle kvinder til at tro, at de ikke har mælk nok, men i virkeligheden er sutteriet bare barnets måde at finde trøst på.

Spring 3 (12 uger): Blide overgange

Barnet bemærker forandringer mellem f.eks. lys og mørke, forandringer i stemmeleje og andre "skygger" i omgivelserne.

Barnet vil nu selv forsøge at opdage verden, som det bedst kan, f.eks. ved at eksperimentere med sit legetøj og sin egen krop. Det opdager, at det selv kan være med til at skabe overgange og forandringer.

Bevægelserne bliver mere smidige og bevidste, og den måde, barnet bruger sin stemme på, er i stor udvikling. Der sker netop nu store forandringer i nervesystemet.

Spring 4 (19 uger): Begivenheder

Barnets evne til at forstå verden bliver mere detaljeret, det er mere fysisk aktivt, kan lave mere komplicerede lyde og er måske snart på vej til at kravle.

Alt, hvad barnet foretager sig, viser en voldsom trang til at skabe mening af tingene. Barnet er ved at udvikle sin egen personlighed.

Spring 5 (26 uger): Sammenhænge

Barnet er nu mere mobilt og kan koordinere arme og ben med resten af kroppen. Det bygger hele tiden videre på sine allerede tilegnede færdigheder og sin viden.

Barnet forstår nu afstanden mellem to genstande. Og allervigtigst: Med afstandsfornemmelsen forstår barnet nu, at Mor kan finde på at gå - altså skabe afstand! Opdagelsen af, at mor kan finde på at forsvinde, er skræmmende for alle børn. Behovet for en base er stort.

I denne alder forstår barnet også, at nogle ting er udenpå, indeni, ovenpå, nedenunder, og denne viden bruger det i sin leg med legetøjet og andre ting, det ser.

Spring 6 (37 uger): Kategorier

Barnet foretager nu metodiske undersøgelser af verden. Samler bittesmå genstande op fra gulvet, prøver at forstå de ting, det ser. Det vil mase en banan, prøve hvordan spinat og kartoffelmos føles mellem fingrene, blande det sammen - bare for at se det ske!

Barnet er mere koncentreret, alvorligt, roligt og er ved at opdage, at forskellige ting hører under samme kategori: En lille gul hest på en tegning er i samme kategori som en stor sort hest på et fotografi, etc.

Spring 7 (46 uger): Rækkefølger

Barnet begynder nu at forstå, at hvis det skal nå et mål, må det gøre tingene i en bestemt rækkefølge. Klodserne skal lægges ovenpå hinanden, den runde klods skal i det runde hul etc.

Børn i denne alder kan godt lide at sætte to ting sammen. Hvor det før kun har formået at splitte ad (vælte et tårn af klodser), vil det nu gerne samle og opbygge.

Det bliver mere præcist i sine handlinger og kan f.eks. grave med en skovl, prøve at sætte en nøgle i nøglehullet, kaste med en bold, hente sine sko etc.

Spring 8 (55 uger): Programmer/processer

Barnet erkender nu, at verden er fuld af mål og rækkefølger af handlinger. Hvis man skal på tur, skal man have sko, jakke og hue på og hente klapvognen. At spise, sove, skifte ble, bygge et tårn - alting kræver et "program".

Barnet vil gerne hjælpe med alting, og hvis det får lov, bidrager det til, at barnet bedre kan forstå verdens sammenhæng - og det er netop den i al sin vælde og uforståelighed, der forvirrer og skræmmer barnet. Så vær overbærende, trøst og lad barnet få lov til at hjælpe og være med på sit eget plan.

Vokseværk på krop og sjæl

Fælles for de 8 tigerspring er, at det er en svær tid for barnet (og for dig som forældre!). Men når du ved, at det er en konstruktiv, positiv udvikling, der sker lige nu, er det nemmere at støtte dit barn, og det er det eneste, barnet har brug for, når det river og slider i det både indeni og udefra. Barnet har vokseværk på krop og sjæl. Det har brug for varme, trøst og omsorg. Og den kan kun komme fra dig.
----------------------------------------------------------------------------------------

Der er dog kommet en ny udgave af bogen hvor det går til 75 uger.
jeg har købt bogen, og synes den er rigtig god. der er plads til man kan skrive egne noter også..

Så til jer der venter jer og jer der lige har født, kan kun anbefale jer at købe denne bog trods den er en smule dyr.
den koster 289.95 i B.O. bøger..




Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Tigerspring.....
Kommentér på:
Tigerspring.....

Annonce