3.662 visninger
|
Oprettet:

Tilmeldt:
20. jun 2011 Følger: 4 Følgere: 3 Emner: 83 Svar: 103
TRAS TEST {{forumTopicSubject}}
Nogle af Jeres børn der har fået lavet den i dagpleje eller vuggestue, når barnet var 2 år :o)
Hvad går det ud på?
dec 2008
Følger: 8 Følgere: 7 Emner: 80 Svar: 2.416
okt 2010
Følger: 10 Følgere: 9 Emner: 73 Svar: 2.001
Så ved lidt om det
Det er en cirkel der udfyldes ved at man svarer på nogle konkrete ting om barnet. fx om det selv tager initiativ til voksenkontakt osv..
Det er nogle faste spørgsmål der er.. og de skal besvares af flere forskellige personer der kender barnet..
uanset hvor gammel barnet er, starter man altid på den inderste cirkel. og så gentager man efter fx ½ år, og ser om barnet har rykket sig, ved den hjælp man evt har givet, eller om man skal finde på noget nyt for at hjælpe..
hvis barnet kan det man spørger om til fulde, farver man hele feltet, hvis det kan det delvist, skraverer man det, og hvis barnet ikke formår det, skal feltet være blankt..
Så går man længere og længere frem i alder, og så gælder det self om at have flest farvede felter..
okt 2010
Følger: 10 Følgere: 9 Emner: 73 Svar: 2.001
TRAS:
Det står for Tidlig registrering Af Sprogudvikling, og er en teori der er udviklet af norske forskere og medarbejdere der har med børn at gøre i daginstitutioner. Det er oversat til dansk af Dansk Videnscenter for Ordblindhed.
Teorien er med til at gøre pædagogen/talepædagogen osv. opmærksom på hvilke sprog- og kommunikationsproblemer et barn har.
Det er et skema man bruger, som er en cirkel der er delt op i 3 farver: (Se bilag 2)
Blå: Samspil, kommunikation og opmærksomhed,
Rød: Sprogforståelse og sproglig bevidsthed
Grøn: Udtale, ordudvikling og sætningsproduktion.
Der er 3 ”lag”. Hvor det inderste lag er spørgsmål til børn på 2-3 år, det midterste er 3-4 år og det yderste er 4-5 år. Uanset hvilken alder barnet har, når man starter TRAS-obeservationerne, begynder man altid på trinnet for 2-3-årige, så man kan se hvor barnet ligger sprogligt i forhold til sin alder.
For at udfylde skemaet kan man bruge 3 metoder.
* Den ene er en observation af barnet, hvor iagttageren blot registrerer barnet,
* Den anden er hvor man tager barnet ud af dagligdagen, og tilrettelægger en særlig situation hvor iagttageren involverer sig.
* Den sidste metode er hvor man observerer barnet i dets dagligdag, hvor observatøren integrerer sig med barnet.
Den sidste metode er den ”hovederne bag TRAS” anbefaler, da det er den der gør, man kommer tættest på barnet, og hvad det i virkeligheden kan, dermed får man størst indblik i barnets kommunikations- og sprogvanskeligheder.
Skemaet bruges på den måde, at man svarer på nogle specielle spørgsmål omkring hvad barnet kan inden for det angivne felt. Spørgsmålet i blå ”samspil” til 2-3-årige er fx: ”1. Viser interesse for at lege med andre? 2. Ønsker at ’hjælpe til’ med forskellige aktiviteter? 3. Selv tager initiativ til at kontakte andre mennesker”
(Side 11 i TRAS-vejledning)
Det er altid de samme spørgsmål der bliver spurgt om, uanset hvilket barn man har med at gøre, da det er nogle spørgsmål der ligger fast, når man bruger TRASskemaet.
Hvis barnet ikke ved noget om det, eller ikke formår det der står, skal feltet være blankt. Hvis barnet ved lidt om det, eller kan lidt af det, skal feltet skraveres, og hvis barnet kan det til fulde, skal feltet farves helt.
Det betyder selvfølgelig at det er bedst at have flest farvede felter.
TRAS testen skal altid gentages, så man kan se om det sprogarbejde man laver med barnet fungerer, eller om man skal gøre noget andet for at hjælpe barnet.
Selve TRAS cirklen er ikke en løsning alene, den er ”bare” med til at give et indblik i, hvor barnet står henne på det givne tidspunkt.
(Den kan være god at have at gå ud fra til en evt. samtale med talepædagogen eller forældrene til barnet, så man sammen kan finde ud af hvad der skal gøres.)
Den kan omvendt også vise at barnet har et bedre sprog end man havde regnet med.
For at skemaet udfyldes korrekt skal barnet observeres over er længere periode. Det er ikke nok at lave skemaet ud fra hvad man ser og oplever en enkelt dag. For at gøre dette lettere, vil det være en god idé at lave en bog, hvor man skriver ned hvad man observerer. Samtidig er det ikke nok at det er én person der gør observationerne, det skal være alle de personer der har med barnet at gøre, så man på den måde får så præcise observationer som muligt. Hvilket giver den bedste mulighed for at hjælpe barnet.
jun 2011
Følger: 4 Følgere: 3 Emner: 83 Svar: 103
okt 2010
Følger: 10 Følgere: 9 Emner: 73 Svar: 2.001
fordi den viser hvor barnet ligger på det pågældende tidspunkt, og det viser hvor man skal sætte ind for at hjælpe barnet.
Dog synes jeg også man skal passe på at man ikke hænger sig for meget i det barnet IKKE kan, men også husker det de er gode til.. Man må jo huske at ikke alle børn lærer lige hurtigt.
okt 2010
Følger: 10 Følgere: 9 Emner: 73 Svar: 2.001
nov 2010
Følger: 18 Følgere: 17 Babyer: 1 Emner: 22 Svar: 367
feb 2009
Følger: 4 Følgere: 3 Emner: 184 Svar: 987
TRAS TEST