Gør dig selv en tjeneste og tag praktik i udlandet

Gør dig selv en tjeneste og tag praktik i udlandet

12. apr 2018

...især hvis du læser til jordemoder, sygeplejerske, pædagog eller lærer

Egentlig er et praktikophold i udlandet en god idé uanset, hvilken studieretning du læser. Det giver dig muligheden for at få nyt perspektiv på din uddannelse, og du udvikler dig indenfor dit fag. Det giver dig nye metoder og indblik i andre måder at gøre tingene på. 

Praktik i udlandet er især givende, hvis man er ved at uddanne sig til jordemoder, sygeplejerske, pædagog eller lærer, idet du vil opleve en anden verdensdel, hvor sundhedssystemet og uddannelsessystemet er helt anderledes end herhjemme. Du vil komme til at opleve kulturelle forskelligheder og lærer at tackle netop disse. Du vil blive tvunget til at arbejde selvstændigt og navigere i uvante situationer, hvilket styrker din personlige udvikling. Det er en kæmpe rejseoplevelse - du kan fx tage praktisk i Afrika, Mellemøsten eller Asien.


Praktik i udlandet som sygeplejerske eller jordemoder

At tage en praktik i et udviklingsland, hvor midlerne er få, som sygeplejerske eller jordemoder er bestemt ikke en badeferie. Hverdagen kan være hård, men samarbejdet med dine kollegaer og det kendskab, du får til de problemstillinger, der kan være på hospitalet, vil give dig et unikt fagligt indblik. Du får erfaring i at tænke løsningsorienteret, innovativt og kreativt og kommer til at lære på den hårde måde, at prioritering er afgørende.

De kontraster, du kommer til at opleve herhjemme på områder så som etik og menneskesyn, vil give dig et helt nyt perspektiv. Du lærer at forholde dig kritisk til de forskellige sundhedssystemer, både ude og hjemme, og vil se at der er helt andre måder at forholde sig til fødsler på. Du vil opleve sproglige udfordringer med mange patienter, hvilket styrker dine nonverbale kommunikationsevner.


Praktik i udlandet som pædagog eller lærer

Et udlandsophold vil give dig et udvidet perspektiv på mange områder som pædagog eller lærer. Du vil med sikkerhed blive bedre klædt på til konflikthåndtering og andre daglige udfordringer i faget som pædagog eller lærer. Du gør ikke kun en forskel for en masse børn, når du er afsted, men også for dig selv. Det vil give dig en interkulturel indsigt, der er uundværlig i dit fremtidige arbejde med børn.

Det, at have forståelse for at møde børn i øjenhøjde og anerkende det enkelte barn, vil du opleve, ikke er ligeså udbredte metoder i udlandet som i Danmark. Disse forskelligheder vil skabe rammerne for den videns- og metodeudveksling, der vil foregå. Selvfølgelig skal du kunne tilpasse dig og lære af deres metoder og rutiner, men samtidig er de institutioner, man kommer ned til også interesseret i at lære om andre måder at gøre tingene på.

Som pædagogstuderende vil du komme i praktik på et børnehjem eller en børnehave, hvor du skal være med til at skabe en tryg og varm ramme for børnene. I mange ulandes børnehaver er der fokus på at forberede børnene på skole og indeholder derfor undervisning af de mindste også. Som lærerstuderende vil du komme på en skole og være med til at tilrette undervisningen. Du vil hurtigt opleve, at der er mangel på uddannede lærer og ressourcer generelt. Der er derfor begrænsede hensyn til de mindre stærke elever, så her kan du især være med til at gøre en forskel fx gennem andre metoder.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg